FONTOS FIGYELNI AZ ÁSZF-RE ÉS A VONATKOZÓ SZABÁLYOKRA!

Az online kereskedelemben a vállalkozók/tulajdonosok sokszor szembesülnek a jogi dokumentumok megszerzésének nehézségével.

A hatályos jogszabályoknak azonban meg kell felelni – így egyebek mellett az egyedi általános szerződési feltételek (ÁSZF) meglétéről is gondoskodni kell. A folyamatosan változó jogszabályok miatt kiemelten fontos, hogy mindig a hatályos Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF) érintő előírásnak megfeleljünk.

Sajnos az ÁSZF-re nincs sablon és más weboldaláról sem érdemes azt lemásolni:

erre a dokumentumra is érvényes a szerzői jogi védelem. Ennek megsértése polgári jogi következményekkel jár (bővebben a szerzői jogról szóló törvény 94. §-ban olvashat).

A szerzői jog megsértése súlyos következményekkel járhat

ide értve a szabályértés nyilvánosságra hozását, a gazdagodás megtérítését, a gazdasági kapcsolatok felfedését. Éppen ezért tartózkodni kell az ÁSZF másolástól, hiszen a vállalkozás működését teljesen lebéníthatják a szankciók.

A szabálytalanságot elkövető céget ráadásul kártérítés megfizetésére is lehet kötelezni

sőt, a bíróság a jogsértőt banki, kereskedelmi és pénzügyi adatok átnyújtására is kötelezheti annak érdekében, hogy megállapítsa a kártérítés összegének mértékét.

Az ÁSZF törvényi előírásairól alább olvashat bővebben:

6:77. § [Általános szerződési feltétel]

(1) Általános szerződési feltételnek minősül az a szerződési feltétel, amelyet az alkalmazója több szerződés megkötése céljából egyoldalúan, a másik fél közreműködése nélkül előre meghatározott, és amelyet a felek egyedileg nem tárgyaltak meg.

(2) Az általános szerződési feltételt alkalmazó felet terheli annak bizonyítása, hogy a szerződési feltételt a felek egyedileg megtárgyalták.

6:78. § [Az általános szerződési feltétel szerződéses tartalommá válása]

(1) Az általános szerződési feltétel akkor válik a szerződés részévé, ha alkalmazója lehetővé tette, hogy a másik fél annak tartalmát a szerződéskötést megelőzően megismerje, és ha azt a másik fél elfogadta.

(2) Külön tájékoztatni kell a másik felet arról az általános szerződési feltételről, amely lényegesen eltér a jogszabályoktól vagy a szokásos szerződési gyakorlattól, kivéve, ha megfelel a felek között kialakult gyakorlatnak. Külön tájékoztatni kell a másik felet arról az általános szerződési feltételről is, amely eltér a felek között korábban alkalmazott feltételtől.

(3) A (2) bekezdésben leírt feltétel akkor válik a szerződés részévé, ha azt a másik fél a külön tájékoztatást követően kifejezetten elfogadta.

6:79. § [Fogyasztóval szembeni többletkövetelés szerződéses tartalommá válása]

Az a feltétel, amely a vállalkozást a szerződés szerinti főkötelezettsége teljesítéséért járó ellenszolgáltatáson felül további pénzbeli követelésre jogosítja, akkor válik a szerződés részévé, ha azt a fogyasztó – külön tájékoztatást követően – kifejezetten elfogadta.

6:80. § [Szerződési feltételek ütközése]

Ha az általános szerződési feltétel és a szerződés más feltétele egymástól eltér, az utóbbi válik a szerződés részévé.

6:81. § [Általános szerződési feltételek ütközése]

(1) Ha az általános szerződési feltételekre utalással közölt ajánlatot a másik fél saját általános szerződési feltételeivel fogadja el, és az általános szerződési feltételek egymással nem ellentétesek, mindkét fél általános szerződési feltételei a szerződés részévé válnak.

(2) Ha az általános szerződési feltételek nem lényeges kérdésben eltérnek egymástól, a szerződés létrejön, és az egymással ellent nem mondó általános szerződési feltételek válnak a szerződés részévé.

(3) Ha az általános szerződési feltételek között a szerződés lényeges kérdésében van eltérés, a szerződés nem jön létre.

Egyedi, jogilag megfelelő ÁSZF-et szeretne?

Az általunk elkészített általános szerződési feltétel garantáltan megfelel minden törvényi előírásnak, valamint szerzői jogi védelmet élvez. Megrendelőinknek minden esetben olyan jogi dokumentumokat készítünk, amelyek megfelelő védelmet nyújtanak a másolókkal, azaz szabálysértőkkel szemben.

Bízza ránk az ÁSZF elkészítését, hogy biztonságban tudhassa vállalkozását!

Weboldala nem felel meg a törvényi előírásoknak?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy mihamarabb segíthessünk!

info-jog.hu | DR. BÁNKUTI GÁBOR | ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT | IMPRESSZUM | DEVELOPED BY DEVWING